Metod till att leva livet

Många olika metoder finns som hjälper på resan till mötet med sig själv. Vägarna heter Tankar, Känslor och Handlingar. Där de möts, där finns man.

 

SISU - EMPOWERMENT

 

https://svenska.yle.fi/artikel/2018/02/20/har-du-sisu-joanna-nylund-avslojar-den-finska-urkraftens-hemligheter-i-ny-bok 

Tänka på känslor med penseln i handen

 

Att måla med känslor är en metod. Man ger namn åt färgerna. Och sen målar man med känslorna.

Man kan scanna sin ångest på det här sättet. Det som är aktuellt och känns farligt är man oftast medveten om. Metoden ”måla med känslor” är till scanning av den bortglömda barlasten i ryggsäcken.

Ta dina färger. De kan vara kritor, akvareller eller vilka andra färger som helst. Döp färgerna efter känslor. Du bestämmer dina färger, mina är så här:

Lila är sorg, röd är passion, turkos är frihet och gul är förändring ... och så vidare.

Sen tar du nånting du målar på, t.ex papper, en träbit eller tyg, Kan vara en sten också, eller betong. 

Måla med sorg, måla med frihet, måla med din passion. Och se vad du har målat. Tänk, kom ihåg, känn efter.

När man tittar på vad man har målat, kan det visa sig att handen kommer ihåg saker, som huvudet har förträngt. Kommer man på dessa ofta väldigt gamla och i nuläge ofarliga saker, som blockerar emotionella energiflöden, kan man bli av med blockeringar och frigöra sig.

Behöver du hjälp att komma igång, finns den att få här hos mig. Du kan anmäla dig till min kurs. Vi vandrar i skogarna, eldar ute och pratar om dina målningar. Vi kanske blir en grupp och vi hör varandras tankar om målningarna. Mina kurser är inte sjukvård. De är till att få bättre kännedom om sig själv. Har man bräckligt psyke, kan min kurs bli för mycket. I så fall avråder jag att delta.

Frigörande dans

Frigörande dans är en härlig metod som kopplar rörelsen med känslorna. Man kan träna bort t.ex skam genom att röra rumpan. Kroppen bär med sig minnen av det som har varit förbjudet och skämmigt. Jag blandar musiken fritt, efter känslan vad deltagarna känner för att dansa till.

Inga rörelser är fela eller rätta, så länge man respekterar andras integritet. Man värderar inte varandras dans. Man bryr sig inte. Man dansar oftast bara med sig själv. Ibland söks det kontakt till en gemensam rörelse

Nu har jag dans i Ställbergs Folkets Hus på onsdagar klockan 18. Vill man ha en helg med dans, går det att ordna. maila minnaroselli@hotmail.com 

 

Kommunikationsdockor

Att ta hjälp av böjbara dockor, när man vill kommunicera om saker som är svåra att prata om, är en metod. Den här metoden kan hjälpa känslan att komma till tals eller bli en handling.

Man ger ett budskap t.ex. till sin partner, vad som önskas inom sex. Eller man talar med dockan hur det kändes vid matbordet. All kroppspråk kan man låta dockorna tala. Då finns det distans, som gör, att man lättare kan ta till sig budskapet.

Vill du få handledning i användning av dockorna, är du välkommen att delta en kurs.

Tyger man har målat själv

Textilkonst är också en metod. Man använder textiler med bilder man själv har skapat.

Jag har gjort sängkläder med erotiska bilder på. Tanken var att paret, dess barn har flyttat hemifrån, har friheten igen att ha sex hur de vill, men har kanske problem att komma igång. Lapptäcket kan inspirera med sina hundra olika tips om beröring och samlag. Som ett föremål kommer täcket nära en. Man kan sväpa det runt sig, man kan ligga på det, man kan ta det med sig till naturen och bädda för kärleken.

En metod blev detta genom att jag lärde textiltryck till andra. Jag såg vilken glädje det är att få trycka bilder på tyg. Vilka bilder som helst ger glädje, även de utan en emotionell innebörd. Själva tryckandet är livsbejakande glädjemoment. Sen kan man sy saker som man kan använda av tyget man själv har tryckt. Man bär på sig kläder som talar om, vem man är.

På Roma Kungsgården gjorde jag en serie av bilder, som jag hade lånat från cisterciennernas bildkonst från 1300-talet. Jag hittade flera sensuella bilder som beskrev det emotionella i religion. Bilder som beskriver munkarnas underkastelse för ängeln genom att kyssa hennes fötter och Jesus som smeker nunnans kind. Där kopplar metoden idévärlden till känslorna genom människans sexualitet. Bildsymbolik, som kan beskriva människans kärlek till religion.

 I mitt bildskapande har boendet i Bergslagen blivit ”hörkenkurbits”. Bondmåleriet på 1700-talets dalarna har fått nya inslag. Jag följer kurbitsmåleriets principer om symmetrin och upprepning och har tagit björnar, vargar och granar till bildspråket.

Jag hittade en bok om bronskonst som visar 700-talets finskugriska kvinnornas bronsgjutningar. Kraftfulla gudinnor som visar sin styrka med älgar och andra djur. Jag har gjort mina textilmålningar med dessa figurer och kallar det för ”empowerment”. Hela metoden med alla dess delmål handlar om empowerment. Man tar tillvara sina känslor som energikällor. Man känner styrkan att fatta kloka beslut, eftersom faran att vara förslavad under sina omedvetna känslor har blivit mindre.

Smeka sig till oxitociner

Man mår bra av att ha tillgång till oxitociner, en viktig hormor i lugn- och rosystemet.

Har man en smekande partner eller keliga husdjur, får man sin dos från beröring av dem.

Men det finns ett par fantastiska händer, som kan smeka dig precis så länge du vill. Dessa händer tillhör en människa, som gör allt för dig. Uppskattar dig. Lever ditt liv och förstår dig; du själv förstås. Nu menar jag inte solosex eller annan erotisk smekning med syftet att få orgasm. Blir det det, kan man starta om och bara smeka för att må bra. 

Det kan kännas meningslöst i början, främmande och nästan skämmigt. Men fortsätt. Börja tänka uppskattande tankar om dig själv samtidig som dina händer smeker axlar, magen, låren och skinkorna. Du märker att tankarna ger en laddning mellan din hand och huden. Hitta på nya uppskattande och bekräftande meningar. Håll på minst en kvart. Din kropp får oxitociner i omlopp.

Kommer du inte igång ensam? Kom till kurs, vi startar behandlingen tillsammans. Efter varje smekpass målar vi akvareller om känslorna, om våra kroppar och våra händer på den.